Dé online babywinkel met het grootste assortiment babyartikelen van tientallen A-merken.

10 tips voor de eerste babyhapjes

  • Home
  • Shop

De eerste oefenhapjes van je kindje is een bijzonder en spannend moment. Wanneer je baby tussen de vier en zes maanden oud is kun je van start gaan met de eerste oefenhapjes. Gezonde producten zoals groente en fruit die je zelf ook eet. Denk aan een geprakt lepeltje broccoli of een heerlijk stukje geprakte banaan, daar is bijna elk kindje gek op. Vergeet dit fantastische moment vooral niet vast te leggen zodat je het kunt delen met familie en vrienden. Om je verder op weg te helpen hebben we 10 tips voor de eerste babyhapjes.

Tip 1: Het is geen vervanging
Oefenhapjes die je geeft aan je kindje zijn echt zoals het woord al aangeeft, om te oefenen. Het is geen vervanging voor de fles- of borstvoeding. Na acht tot tien maanden wordt deze voeding stapsgewijs vervangen door verse maaltijden.

Tip 2. Start met zachte smaken
Je doet er goed aan om eerst met zachtere smaken te beginnen. Als we het dan hebben over groente kun je denken aan broccoli, worteltjes, bloemkool, avocado en pompoen. Benieuwd hoe je de groentehapjes klaarmaakt? Klik dan hier. Wat betreft fruit kun je het beste beginnen met peer, meloen en banaan. Benieuwd hoe je fruithapjes het beste klaarmaakt? Klik dan hier.

Makkelijk babyhapjes stomen en daarna gelijk blenden? Klik hier!

Tip 3. Zoet is een natuurlijke voorkeur
Het is een eeuwenoude discussie. Je zou niet mogen beginnen met fruit want dat zou een zoet gewenning kunnen veroorzaken bij je kindje. Uitgebreid onderzoek wijst aan dat baby’s een natuurlijke voorkeur hebben voor zoet en het kan dus niet aangeleerd kan worden. Wil jij eerst starten met fruit in plaats van groente, is dat geen enkel probleem. Doe wat goed voelt voor jou.

Tip 4. Maak het vloeibaar
Maak de oefenhapjes wat vloeibaarder. Zo maak je het een stuk eenvoudiger voor je kindje. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door wat boter toe te voegen. Baby’s hebben behoefte aan hoge vetwaardes omdat dit grotendeels de energie levert.

Tip 5. Stapje voor stapje
Laat je kind stapje voor stapje aan alle nieuwe smaken wennen die je hem of haar aanbiedt. Het kan zijn dat de eerste hap niet in de smaak valt, maar later wel. Biedt daarom het hapje altijd meerdere keren aan.


Tip 6. Laat honing achterwege
Je mag je kindje absoluut geen honing geven. Het kan besmet zijn met een bacterie die botulisme kan veroorzaken. Het komt in Nederland gelukkig niet veel voor maar we spreken wel over een ernstige ziekte. Een ziekte waarbij directe behandeling in het ziekenhuis nodig is. Wil je nog meer weten wat je je baby beter niet kan geven? Klik dan hier.

Tip 7. Plastic lepeltje
Als je met oefenhapjes begint doe je dit altijd met een plastic lepeltje. Het liefst één die zo plat mogelijk is. Dit voelt een stuk prettiger aan in het mondje van je kindje. Metalen lepeltjes kun je het beste vermijden, dit kan pijnlijk zijn en mogelijk schade aanbrengen.

Tip 8. Laat het lepeltje zitten
Zodra je kindje een hapje neemt kun je het lepeltje een paar seconden in het mondje laten zitten. Zo kan je kindje zelf proberen om het hapje er af te krijgen. Kijk wel uit dat je het hapje niet tegen de bovenlip of gehemelte aandrukt.

Tip 9. Test producten die allergie kunnen veroorzaken
Het is goed om zoveel mogelijk producten aan je kindje aan te bieden waar die mogelijk allergisch voor kan zijn. Op deze manier kan je het immuunsysteem blootstellen en kom je erachter waar het kindje mogelijk allergisch voor is. Denk aan producten waar melk in verwerkt is, ei en pinda's.

Tip 10. Klik, klik, klik!
Het eerste oefenhapje is een onvergetelijk moment die je natuurlijk graag wilt vastleggen. Zorg ervoor dat je je camera bij de hand hebt zodat je genoeg foto's kunt schieten om het prachtige moment later terug te kijken.

Klik hier voor alle handige producten om babyvoeding te bereiden en te bewaren!